Sportmassage

Het toepassen van een complex van handgrepen op een ontbloot en ontspannen lichaamsdeel van een gezonde sportbeoefenaar, met het doel de lichamelijke conditie te verbeteren, te bestendigen en/of eventuele nadelige gevolgen van de sport weg te nemen of deze zo min mogelijk te doen voelen.

Sportmassage zorgt ervoor dat vermoeidheidsverschijnselen, die het direct gevolg zijn van lichamelijke inspanning (sport, werk, stress), verminderen en brengt de soepelheid in de spieren terug. De afvalstoffen die zich in de spieren hebben opgehoopt veroorzaken pijn of kramp.
Door de spieren intensief te masseren, wordt de stofwisseling positief beïnvloed en herstellen de spieren sneller en draagt het bij tot een meer effectieve en een betere (sport)-prestatie.

Training en het leveren van sportieve prestaties zijn een constante belasting voor het lichaam. Massage kan in dergelijke gevallen het herstelproces versnellen en ondersteunen. Je één keer laten masseren kan heel prettig zijn, maar heeft slechts een zeer beperkt effect. Afhankelijk van je mogelijkheden is het aan te raden om je minimaal één keer per twee weken te laten masseren. Naarmate de trainingen/wedstrijden frequenter worden zal de noodzaak tot massage toenemen, omdat het lichaam minder tijd gegund wordt om te herstellen. Sportmassage kan in dergelijke gevallen het herstelproces versnellen en ondersteunen.


Sportverzorging

Het werk van een sportmasseur bestaat niet alleen uit masseren, U kunt hier ook terecht voor een functieonderzoek van het gehele bewegingsapparaat. Dit is nodig om te bepalen in hoeverre een sporter de trainingen weer kan hervatten. Na een eerder opgelopen blessure heeft de sporter wel eens behoefte aan extra ondersteuning van een spier of gewricht, dan bestaat de mogelijkheid tot het tapen en/of bandageren van de aangedane spier of gewricht. Hiermee kan de kans op een eventuele herhaling van de blessure worden verkleind.


Aanvulling op fysiotherapie

Sportmassage werkt in een aantal gevallen aanvullend op een behandeling van een fysiotherapeut. Oftewel waar de fysiotherapeutische behandeling eindigt, kan sportmassage meehelpen aan een herstel naar optimaal functioneren en kan de laatste stap zijn op weg naar een volledig herstel.
Overleg met uw fysiotherapeut of sportmassage ook iets voor U is.

Wanneer wel masseren en wanneer niet masseren?

Wanneer wel masseren?

  • Spierpijn/plaatselijk vermoeidheid
  • Hypertonie (verhoogde spierspanning)
  • Hypotonie (verlaagde spierspanning)
  • Slechte doorbloeding
  • Adhaesies (verklevingen)


Wanneer niet masseren?

  • Aversie tegen masseren of masseur
  • Te veel pijn
  • Koorts
  • Trombose en vaatwandontsteking
  • Ontstekingen en infectieziekten zoals griep, ernstige verkoudheid
    (er is al een verhoogde stofwisseling aanwezig.)
  • Oververmoeidheid
  • Huidaandoeningen (besmettelijke)
  • Steenpuist
  • Zweren van het maag-darmkanaal (massage zet de productie van het maagsap aan)


Wanneer beperkt/aangepast masseren?

  • Sterk behaard lichaamsdeel (aangepast)
  • Niet op de plaats van blessure
  • Spataderen (geen beenmassage)
  • Zwangerschap (geen rug en buikmassage)



Tijdstip van de sportmassage


Pre-activiteitsmassage

Massage voor de wedstrijd of training.

Dit is een massage om een goede doorbloeding van de spieren te verkrijgen.
(de spieren "los" te maken) De spieren worden geschikt gemaakt voor de te komen inspanning. Deze massage is géén vervanging van een warming-up maar een onderdeel van een goede warming-up, waardoor de kans op blessures vermindert.


Inter-activiteitsmassage

Massage tijdens de wedstrijd of tussen twee wedstrijden/trainingen in op dezelfde dag.
Net na de inspanning is het een massage waarbij de normale toestand van het weefsel wordt hersteld en net voor een volgende inspanning om de doorbloeding weer op gang te helpen.


Post-activiteitsmassage

Massage na een wedstrijd of training.
Deze vorm van sportmassage komt in de praktijk het meeste voor en heeft tot doel dehydratie (ontwatering), het herstellen van de weefsels. Vermoeidheidsstoffen (melkzuur) en afvalproducten worden d.m.v. de massage beter afgevoerd. Daarmee wordt het herstel bevorderd en eventuele spierpijn voorkomen, waardoor het lichaam weer beter en sneller voorbereid zal zijn op een volgende inspanning.


Passiviteitmassage

Massage in een rust periode.
Onder deze massage wordt verstaan de massage als u even geen wedstrijd of training op het programma heeft staan. Bij deze massage wordt de conditie op peil gehouden. Deze massage is een algehele lichaamsmassage dit in tegenstelling tot bovengenoemde massage's dat zijn over het algemeen deelmassages.


Voor het maken van een afspraak of heeft u nog vragen?
Neem dan gerust contact met mij op.


Julianastraat 22A - Berghem
“De massage voor kanker is erg ontspannen. Ik wordt er erg rustig van en het is goed voor de afvoer van afvalstoffen”Kirsten
Kadobon Meer informatie